De Antwerpse grootkeukenclub en zijn leden werden uitgenodigd om een bedrijfsbezoek te doen bij Friesland Campina in Lummen, beter gekend als de site van Debic.
Het mooie dagprogramma dat ons een tijdje geleden werd aangeboden, door de heer Peter Vermeulen, deed ons hopen op een groot aantal deelnemers. Zeker nadat we meer dan twee jaar dit soort bezoeken niet meer hebben kunnen organiseren. Maar de inschrijvingen waren jammer genoeg aan de lage kant. Hopelijk mogen we bij volgende activiteiten opnieuw meer leden verwelkomen.
Wij dus met een kleine delegatie op 4 oktober richting Lummen naar de kantoren en de fabriek van Debic. Nadat we eerder op voorhand al de veiligheidsvoorschriften, nagelezen en ingevuld hadden. In dit bedrijf primeert veiligheid boven alles, zowel op het voorkomen van arbeidsongevallen als uiteraard ook op voedselveiligheid.
We werden hartelijk ontvangen door de heer Peter Vermeulen en culinair adviseur Sofie Vanderhasselt. De start zat meteen goed, we kregen een cappuccino aangeboden met het melkschuim van Lattiz, zowel het toestel als de melkschuim werden ontwikkelt binnen de groep.
Nadien kregen we een power point voorstelling te zien en kregen we de nodige deskundige uitleg over Friesland Campina.
Friesland Campina is een coöperatieve, die 16.995 melk en veehoudersbedrijven onder hun leden hebben. Vooral in Nederland, Duitsland en een deel in België. Met 24000 medewerkers wereldwijd en vestigingen in 38 landen, bieden ze perspectieven aan toekomstige generaties melkveehouders. Met 10 tallen merken van melk, kazen in verschillende landen geproduceerd en andere zuivelproducten, voed men dagelijks miljoenen mensen.
Maar hier in Lummen is het room en zuiveldesserten producent Debic, waar het om draait. Dit toonaangevende bedrijf dat in 1970 ontstaan is door een toenmalige overname. In dat zelfde jaar begon men ook met export binnen Europa. De eigenaar zelf streefde naar kwaliteitsproducten en ontwikkelde in 1972 wereldwijd de allereerste slagroom in een spuitbus. Ondertussen zijn er tal van nieuwe ontwikkelingen geweest, zodat men 133 recepten heeft.
Na deze voorstelling nam Sofie ons mee naar de demokeuken om ons kennis te laten maken met een aantal Debic producten. Ze toonden ons de verschillen in gebruik van een kookroom en een room van 40% om een saus te maken, we mochten de smaak en mondgevoel ook zelf ondervinden door te proeven. Het laatste nieuwe product dat op de markt is gekomen is de room met mascarpone, een room die kan opgeklopt worden, maar ook in een warme bereiding kan plaats vinden, een subtiele smaakvolle crème. Sofie presenteerde de room opgeklopt met truffelcrème en carpaccio. Een zeer lekkere aanrader. Maar ook perfect te gebruiken bij een dessertbordje. Natuurlijk kwamen ook de basissen voor crème brulee, panna cotta of chocolademousses aanbod, dit allemaal in handige liter verpakkingen. Nog een innovatief product zijn de Shapes, kant en klare desserten in verschillende vormen, momenteel heeft men hier drie varianten en worden geleverd als diepvriesproduct en zijn gemakkelijk per stuk uit te halen. Op het bord leggen en mooi decoreren.
Ondertussen was het middag geworden en werden we verzocht om te gaan lunchen in een nabijgelegen zaak. De drie gangen keuze menu kon ons zeker bekoren, lekker en mooi gepresenteerd. Nadien reden we terug naar de fabriek en bezochten we de afdelingen productontwikkeling en de verschillende afdelingen in de productieruimte zelf. We werden rondgeleid door Marc, een man die gepassioneerd kon vertellen over de ontwikkelingen die hij samen met zijn team gerealiseerd heeft in de loop der jaren.
De rondgang in de fabriek was indrukwekkend, 14 productielijnen voor zowel spuitbussen, BIB, flessen en een containerlijn kregen we te zien. Deze lijnen worden bemand door in totaal 340 arbeiders, die verdeeld zijn over 4 ploegen en dit 7/7 dagen.
Na de rondleiding werden we terug verwacht in de demokeuken waar Sofie ons nog opwachten met de shapesdessertjes, de chocolademousse quenelle, panna cotta ring en een mascarponebalkje.
Het was een mooie en leerrijke dag, de aanwezigen hebben er zichtbaar van genoten.
Graag wil ik dan ook Peter en Sofie hartelijk bedanken om dit programma in mekaar te steken!
Luc Vermonden