Aviko

Aviko te Poperinge

Ditmaal waren we welkom in de nieuwe fabriek van Aviko in Poperinge. Aviko, één van Europa’s grootste producenten van verse, diepgevroren, gedroogde en speciale aardappelproducten. Deze fabriek is gespecialiseerd in frieten en aardappelvlokken voor de markten in West- Europa, Azië en Zuid-Amerika. De fabriek heeft een capaciteit van 175.000 ton diepgevroren frieten en 11.000 ton aardappelvlokken per jaar. Buiten de productie van aardappelen is er gedacht aan de verwerking van afvalwater, een was en sorteer faciliteit en krijgen we een 40 meter hoog vrieshuis te zien.
Alles begon in 1962 met tweeëndertig aardappelboeren te Hoog Keppel vandaar de naam Aviko, Aardappel-Verwerkende-Industrie-Keppel en Omstreken.
Het bedrijf te Poperinge bestaat uit twee delen, een afdeling waar de frieten geproduceerd worden en een afdeling aardappelvlokken. Wat niet voldoende is voor friet gaat naar de afdeling waar de vlokken worden geproduceerd. Zo hebben ze geen of weinig verlies.
De productie van frieten gebeurd op een snelle en efficiënte manier, elk uur ontvangen ze een lading aardappelen die, na controle, gewassen, geschild onder atmosferische druk van 18 bar, gesneden op gewenste maat, geblancheerd en voorgebakken in zonnebloemolie. Na afkoeling, richting vriestunnel om verpakt te worden in zakken en via een transportband naar de uiteindelijke inpakafdeling te gaan.
Een bedrijf dat continue in werking is, zeven dagen op zeven, met een zes honderdtal werknemers, van operators tot administratie. Een indrukwekkende wereld van onze “patat”.