Organisatie
Deze tweejaarlijkse wedstrijd wordt georganiseerd door de ‘ Vereniging van Vlaamse Grootkeukenkoks ‘ (V.V.G.).
Ottergemsesteenweg Zuid 806 – 9000 Gent
Deelnemers
Alle Belgische koks die als kok tewerkgesteld zijn in een Belgische grootkeuken.
De wedstrijd verloopt in het Nederlands en in het Frans (naar keuze van de deelnemer).
Doelstelling
– het creëren van nieuwe en originele feestgerechten.
– het stimuleren van nieuwe en alternatieve bereidingsprocédés.
– de aandacht vestigen op de kwaliteit, de hygiëne en de voedselveiligheid in grootkeukens (volgens de principes van de HACCP).
– contacten te leggen met personen en bedrijven die op de beurs aanwezig zijn.
– België als culinaire draaischijf van Europa verder te dynamiseren.
– het opwaarderen van de cateringsector in het algemeen en het promoten van het beroep van grootkeukenkok in het bijzonder, ook bij het grote publiek.
Thema
De opdracht is een eigen creatie van een “feestmenu” voor gemeenschapskeuken (klassiekers in een modern jasje) met 3 gangen en dat met volgende basisingrediënten:
Voorgerecht: warme bereiding met wijting
Hoofdgerecht: op basis van varkensvlees met klassieke aardappelbereiding
Nagerecht: op basis van peer en chocolade
De grondstoffenkostprijs van het totale menu mag € 10,00 bedragen
De samenstelling en de bereidingswijze moet beantwoorden aan de vereisten van een gezond en evenwichtig voedingspatroon.
Verloop van de wedstrijd
1. Schriftelijke inzending (préselectie)
De kandidaten dienen tegen 30 september 2024 schriftelijk een eigen creatie van een feestmenu voor te stellen, dat in normale omstandigheden in een grootkeuken, voor een grote groep verbruikers kan bereid worden.
De finale
De 5 best gerangschikte kandidaten worden weerhouden en bereiden zelf hun voorgesteld menu in een speciaal daartoe ontworpen demokeuken op de vakbeurs Horeca Expo te Gent (hal 8), op dinsdag 19 november 2024. www.horecaexpo.be
De winnaar wordt uitgeroepen tot “Beste Belgische Grootkeukenkok 2024 – 2025”.
Dag van de Grootkeukenkok
Tijdens de finale heeft tevens “De dag van de Grootkeukenkok” plaats. Alle leden van de diverse (provinciale) verenigingen worden uitgenodigd om tijdens hun bezoek aan de beurs, eveneens de wedstrijd te volgen en de proclamatie bij te wonen. Er is een doorlopende receptie in de nabijheid van de demokeuken. Er staat een ruime tribune opgesteld van waaruit de wedstrijd kan gevolgd worden.
Jury
– Keuken jury: 6 vakmensen + 1 coördinator
Proclamatie
Omstreeks 14.00 u aan de demokeuken in hal 5 (plaats van de wedstrijd).
Uitnodiging voor de leden van de pers
De gerechten worden aan de keukenjury opgediend in het demorestaurant vanaf 12.00 u. De pers kan deze jurering meemaken aan de speciaal voor hen voorziene perstafel. Gelieve hiervoor Uw plaats te reserveren via e-mail : jurgen.eeckhout@skynet.be waar ook alle bijkomende info kan verkregen worden).
Het volledig reglement
Is ter inzage op de website van de provinciale verenigingen.
www.grootkeukenkoks-ovl.be
Deze wedstrijd wordt gesponsord door een groot aantal bedrijven uit de sector.