Vandemoortele te Gellingen( Ghislenghein)

De naam Vandemoortele komt van Constant Vandemoortele en zoon Adhemar die in 1899 een fabriek oprichtte te Izegem. Hier werden oliën vervaardigd uit lijn en koolzaad om zeep en veevoeder te produceren. Vele sites volgen waar bakkerijproducten worden vervaardigd om bakkers te helpen hun gamma uit te breiden. In 1978 neemt Vandemoortele een bestaande bakkerij over om creatief uit te breiden. Ze starten met het vervaardigen van diepvriesgebak, de gekende “Patisserie du Chef”. Mensen uit het beroep (patissiers) worden aangetrokken en de ploeg is uitgebreid tot een 50-tal medewerkers, admin en vloermedewerkers. Meester patissiers worden aangetrokken om producten te ontwikkelen. Met z’n elf geïnteresseerde hebben we kunnen genieten van een rondleiding door Roel die ons duidelijk maakte hoe er tewerk werd gegaan. De bavarois en Dômes worden werkelijk met de hand gemaakt, geen machine kan dit overnemen. Alles wordt in laagjes afgewerkt en op het laatste ingevroren. Na een diepvriessessie wordt alles uit de vorm genomen en gesneden en dit door een waterstraal onder 30 bar druk, indrukwekkend! Ingepakt en verder gestockeerd in diepvrieshallen. De proeverij was voor iedereen een heerlijke ervaring ook al kende vele producten. Door de heer Ceuppens hebben we een fijn en overheerlijk bedrijf kunnen bezoeken dat werd afgesloten met een lekkere lunch. Dank aan de mensen die zich ingezet hebben om onze vereniging te ontvangen.