Clubweekend Lo-Reninge

Het twee-jaarlijkse weekend van de Antwerpse grootkeukenclub is weer geslaagd!
Tijdens onze nieuwjaarsreceptie kondigden we nog aan, dat er dit jaar geen weekend zou plaats vinden. Bij verschillende mensen zag je toen de teleurstelling in de ogen. Als bestuur zijn we naar een betaalbare oplossing op zoek gegaan.
Zo kwamen we terug terecht in hotel “Oude Abdij” in Lo-Reninge. Hier verbleven we ook al enkele dagen in 2021, tijdens het vorige weekend, dat toen ons zeer goed bevallen is.
Op vrijdag 29 september werden we vanaf 18u verwacht in het hotel. Na de kamerindeling werd er genoten van een drankje en kon de avond beginnen. Er stond ons nog een drie gangen diner te wachten, die ons zeker heeft gesmaakt. Nadien trokken we naar het salon en werd er nog een spelletje bingo gespeeld om de avond af te sluiten.
Na voor sommige een goede en voor andere een minder goede nachtrust, werden we aan het ontbijt verwacht. Een uitgebreid ontbijtbuffet, voor ieders wat wils en zeker alles voldoende.
Om 9.30u worden we opgehaald door twee volkswagenbusjes uit 1972 en 1979, die ons de ganse dag gaan vervoeren naar de verschillende activiteiten die de mensen van Rondje Westhoek voor ons hebben uitgedokterd.
Onze eerste rit gaat richting Heuvelland waar we een bezoek brengen aan wijndomein d’Hellekapelle, wat zoveel wil betekenen als “vlinder”. We kregen een geanimeerde rondleiding door de vriendin van de wijnbouwer, die tevens ook sommelier is van opleiding. In de wijngaard zagen we dat de oogst volop bezig was en dat er hard gewerkt werd. Als wijnbouwer, ben je het ganse jaar rond bezig met het verzorgen van je wijngaard. En dan moet er ook nog wijn gemaakt worden. Na de rondleiding was er uiteraard ook nog tijd voor een degustatie, drie wijnen werden ons aangeboden, twee witte en een rode wijn werden geproefd. Er was nog tijd om aankoop te doen van enkele flessen en dan vertrokken we met onze busjes richting Poperinge, om een bezoekje te brengen aan volksspelencafé Het Mysterie of ook wel het heksencafé genoemd. We namen plaats op het tuinterras, waar ook een deel van de volksspelen stonden opgesteld. Ondertussen was het middag en werden we getrakteerd op een lekker tasje tomatensoep. Ook moesten we natuurlijk een drankje van de streek testen en werd er ons een Picon vin blanc aanbevolen. Dit drankje is van oorsprong Frans en werd vroeger gebruikt als geneesmiddel. Dit bitterzoete drankje, wordt verrijkt met andere dranken en kruiden, zodat je op elke plaats waar je het drinkt een andere toets krijgt en het telkens een eigen geheim recept van de uitbater wordt toegevoegd.
Ondertussen was het middag geworden en rijden we richting West-Vleteren, om hier bij een Hoppeboer en traiteur te komen genieten van een zeer verzorgde broodjeslunch. In een omgebouwde Hoppeschuur was een kleine feestzaal ondergebracht, wat het aangenaam toeven was.
Na de lunch, ging het richting Westouter, de route begeeft zich langs uitgestrekte velden en weide. Na een 20 minuten rijden, komen we aan de zeteltjeslift van Cordoba, of de laatste jaren ook bekend als de zeteltjeslift uit de tv reeks “eigen Kweek”. Deze lift is sinds 1957 in werking en verbind de Vidaigneberg en de Baneberg met elkaar. Je krijgt een heel mooi zicht over het Heuvelland.
Na dit toertje met de lift, reden we met onze busjes richting Woesten. Hier bezochten we brouwerij Deca. We werden hartelijk ontvangen door Nicolas, brouwer maar ook eigenaar van deze unieke brouwerij en drankenhandel. Hij gaf ons een duidelijke rondleiding en vertelde over de geschiedenis en het ontstaan van deze brouwerij. Al vijf generaties lang wordt hier met veel passie bier gebrouwen, dat konden zelf goed ondervinden. Na de rondleiding werden we meegenomen naar het proeflokaal van de brouwerij, waar er een gezellige sfeer hing, van mensen die ook aan het degusteren waren van de 9 eigen bieren die men in het assortiment heeft.
Nadat wij ook enkele biertjes geproefd hadden, werden de old-timerbusjes weer gestart en voerden onze chauffeurs Wout en Franky ons terug naar het hotel.
Hier aangekomen konden we ons gaan opfrissen om nadien het aperitief te nuttigen en aan tafel te gaan, waar ons een heerlijk diner stond te wachten. Na het eten, maakten we er nog een gezellige avond van in de bar.
Na het ontbijt op zondag, werden de valiezen in de auto geladen en keerden we stilletjes aan huiswaarts.
Een heel mooi weekend, met zeer aangename mensen liep alweer ten einde.

Luc Vermonden