Familiedag 2024 – Wandelrally in Antwerpen

Familiedag 2 cut

De zon scheen nog heerlijk toen we voor onze jaarlijkse familiedag op zaterdag 4 mei met 19 leden vertrokken voor een echte wandelrally door Antwerpen. We splitsten ons op in twee groepen die elk één van de twee parcours zouden afstappen: één richting de Nationalestraat, de andere richting de kathedraal.

Er was niets te verdienen, maar wel veel zin om een stukje van de Koekenstad te ontdekken en te genieten van architectuur en weetjes. Gewapend met paraplu en schrijfgerief gingen we op speur naar antwoorden op vragen en raadsels die ergens op het parcours te vinden waren. “Goe naar boven kijken” was de boodschap.

De groep die vertrok langs de Nationalestraat botste al snel op de eerste vragen. Het mooie Sint-Andriesgebouw van bouwmeester Joseph Goeyvaerts was een echte eyecatcher en ook verderop kwamen we historische gebouwen tegen. Zo ging een van de vragen ook over het Momu. We deden de Sint-Andrieswijk aan, één van de oudste wijken van Antwerpen. Later werden onder andere een gedicht ontdekt en geboortehuizen gezocht.

Ook de andere groep die richting kathedraal vertrok kreeg al snel zijn eerste vraag op de Handschoenmarkt. Met wat speurwerk slaagden ze erin het antwoord te vinden. Al snel brachten we een bezoek aan het vernieuwde stadhuis waar flink genoteerd werd. Daarna leidde deze wandeling ons langs mooie gildehuizen uit de 13e eeuw en prachtige patriciërswoningen. Ook de cryptische routebeschrijving en de straatwerken maakten deel uit van de uitdaging, maar door teamwerk bleef de groep er in slagen toch steeds het juiste spoor te vinden. Op het Hendrik Conscienceplein werd er gevraagd hoe vaak de schrijver zijn naam hier te lezen stond. Met wat extra begeleiding was ook hier het antwoord op vinden geen sinecure.

Helaas werden we verrast door een geweldige regenbui, waardoor we even op schuilen aangewezen waren. We beloonden onszelf daarom alvast met een verfrissing terwijl we wachtten tot alles opklaarde. Al snel rees de vraag of we deel twee van de wandeling zou kunnen doorgaan. De twijfel was echter van korte duur, want we lieten ons niet afschrikken door het weer, dus vooruit met de geit of ram.

De minst mobiele onder de deelnemers hadden toch de moed om de toer tot een mooi einde te brengen, wat voor hen een persoonlijke overwinning was. Top!

Na deze onderdompeling in cultuur werden we uitgenodigd om “eens lekker Italiaans” te eten bij restaurant Verona. De keuze aan pizza en pasta was groot, en afsluiten deden we met een heerlijke crème brûlée.
Ondanks de regen was dit alweer een geslaagde en gezellige editie van onze jaarlijkse familiedag!

Bekijk hier enkele sfeerbeelden: